Uniunea Europeană este într-un moment decisiv şi necesită un efort colectiv, a afirmat, miercuri după-amiază, preşedintele Comisiei Europene, anunţând un buget multianual de 1.100 de miliarde de euro şi fondul de relansare de 750 de miliarde de euro, relatează Mediafax.
„Astăzi, suntem într-un moment definitoriu. Ceea ce a început cu un virus atât de mic încât nu poate fi văzut cu ochii liberi s-a transformat într-o criză economică atât de mare încât nu poate fi ignorată. Modelul nostru unic construit de-a lungul a 70 de ani se confruntă cu o provocare fără precedent în vieţile noastre şi în istoria Uniunii Europene”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, subliniind că este vorba de o criză europeană care necesită soluţii comune.
„Această criză are ramificaţii externe majore în diverse ţări. Nicio problemă nu poate fi rezolvată doar de o singură ţară”, a explicat preşedintele Comisiei Europene.
„Europa este într-o poziţie unică de a putea face investiţii în redresarea colectivă şi în viitorul comun. În Uniunea noastră, oamenii, companiile şi economiile depind una de alta şi se bazează una pe cealaltă. În Uniunea noastră, coeziunea, convergenţa şi investiţiile sunt bune pentru toţi. În Uniunea noastră, ştim că cele mai îndrăzneţe măsuri sunt cele mai sigure pentru viitor”, a continuat Ursula von der Leyen.
Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să se axeze în acest moment pe investițiile în sectorul de sănătate și pe protejarea companiilor și a locurilor de muncă pe care acestea le oferă și să se ocupe mai târziu de sustenabilitatea fiscală, a recomandat Comisia Europeană miercuri.
În recomandările anuale pentru cele 27 de state membre, Comisia Europeană s-a îndepărtat de sfaturile obișnuite privind prudența fiscală, notează site-ul agenției de presă Reuters.
Executivul comunitar susție că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o abordare coordonată în legătură cu refacerea economiei după ce pandemia de COVID-19 va fi ținută sub control.
Potrivit datelor Comisiei Europene, deficitele bugetare din toate statele membre, cu excepția Bulgariei, vor depăși anul acesta cu mult pragul de 3% impus de către instituțiile comunitare, în condițiile în care guvernele naționale folosesc bani publici în încercarea de a ajuta economiile. Economia Uniunii Europene ar urma să intre în cea mai puternică recesiune din istoria sa anul acesta.